Thema's

Thema's uit Het Meestergif

Uit Het Meestergif zijn vele thema's te destilleren die met verslaving te maken hebben.
Een greep:

De koning
In ieder mens zit een koning, altijd. Daarom is ieder mens waardevol. Maar niet iedere koning regeert. Hoe ziet jouw koning eruit? Wat zijn zijn dromen, zijn angsten? Waar in het land Tamarinde hangt hij uit? En waar zou hij willen zijn?

Eenzaamheid
Langzaam maar zeker raakt koning Reinout zijn kroon kwijt en daarmee de regie. Hoe pakt Venijn dat eigenlijk aan, hoe krijgt hij de kans? Het leven van de kroonloze koning is eenzaam en desolaat, ver weg in de Dorre Duinen.

Hulp bieden
Vertoon ik als helpende/betrokkene Lilitoegedrag of Lilibetgedrag?
Lilitoe betrekt de dingen op zichzelf. Dat levert frustratie, irritatie  en verongelijktheid op (vergelijk: 'Je zet me voor schut! Ik had het toch voor je geregeld?). Ze bestrijdt de symptomen van het probleem en draagt zelf allerlei oplossingen aan, maar het slot van het liedje is dat ze in cirkels rondgaloppeert (vergelijk bv. het opsporen en leeggieten van verstopte bierflesjes). Lilibet daarentegen zoekt naar de wortels van het probleem. Haar oplossing ligt in het spiegelen van de verslaafde zodat die zich bewust wordt van zijn keuzes en gedragingen en de consequenties daarvan. In feite zou iedere betrokkene in de spiegel moeten kijken om door de betovering heen te kunnen zien.

Hulp accepteren
Tamara, Ruwert en Gileam brengen van buiten de landsgrenzen bericht over wat een échte oplossing zou kunnen zijn voor de spinnenplaag. Maar door toedoen van Venijn kunnen ze koning Reinout niet bereiken. Kun je je voorstellen hoe het anders zou kunnen gaan? Zou de koning daarin zelf een rol kunnen spelen? 

Je kracht inzetten
Venijn maakt gebruik van zijn tovermantel om de koning onder de duim te houden. Op het laatst weet koning Reinout hem de mantel af te nemen. De (tover)kracht komt beschikbaar om op andere manieren in te zetten. Stel je voor dat Venijn en de koning twee kanten van dezelfde persoon zijn... De vraag is: wie bezit de mantel?   

Exit Venijn...
Venijn eindigt achter slot en grendel. Is dit een goede beslissing van de koning? Waarom of waarom niet? Hoe zou het verder met Venijn gaan?

Op zoek naar de koning
Lucian ontdekt dat niet zijn vader op de troon zit, maar de begoochelaar. Hij vond alle regeringsbesluiten van de laatste tijd al zo vreemd... Maar waar is de koning dan wél? Hoe weet je wanneer de koning regeert, en wanneer Venijn?