Gesprek rond het bordspel

Gesprek rond het bordspel

Het Meestergif bordspel is een web in de vorm van een labyrint: de weg naar binnen. In het binnenste wordt de strijd om de kroon uitgevochten. Wie zal het winnen, Venijn of de koning? Onderweg doen de kinderen allerlei opdrachten waarmee ze een zwaardstuk kunnen verdienen. Op die manier wapenen ze zich voor de strijd met Venijn.

Na afloop van het spel zijn er misschien aanknopingspunten voor een gesprek:

De tent in de Dorre Duinen
Wat vond je leuker: zelf opdrachten bedenken of die van anderen uitvoeren? Laat je wel eens iemand de baas spelen over jou? Hoe voelt dat?
Verdieping voor 11+: Als je verslaafd bent, kun je minder goed beslissingen nemen. Hoe lijkt je dat? Wat zou je later het liefst worden? Zou dat kunnen als je verslaafd was? Waarom wel of waarom niet?

Ridder Rafaël in de Spinnenberg
Vond je de puzzel moeilijk? Wat voor hulp had je kunnen vragen? (Bv. het voorbeeld erbij krijgen.)
Heb je in het echt ook wel eens iets dat moeilijk is? Vind je het dan lastig om hulp te vragen? Waarom?
Verdieping voor 11+: Ridder Rafaël heeft heel veel wilskracht. Toch kon hij zijn moeilijke opdracht niet zonder hulp volbrengen. Soms denken mensen dat ze iets helemaal zelf moeten kunnen, dat hulp vragen slap is. Wat vind jij daarvan?

De Nevelburcht
Vond je het leuk om je eigen rol te kiezen? Hoe vond je het om een bepaald woord niet te mogen zeggen? In het echt kun je ook wel eens iets niet helemaal precies doen zoals je zelf zou willen. Wat doe je dan?
Verdieping voor 11+: Het is belangrijk dat je kunt zijn zoals je bent, zoals je graag wilt zijn. Maar soms ben je daar bang voor, bijvoorbeeld omdat je vrienden je dan niet stoer vinden, of omdat je ouders het stom vinden. Dan ga je je anders gedragen dan je eigenlijk wil. Heb je dat wel eens meegemaakt? Hoe voelde dat? Een verslaving begint soms omdat mensen bij de groep willen horen, omdat ze niet uitgelachen willen worden of niet alleen willen zijn.

Heksje Xanthe
Hoe vond je het om je zomaar te laten vallen? Waarom durfde je dat? Dus als je iets doet wat gevaarlijk kan zijn... wat doe je dan eerst?  
Verdieping voor 11+: Had je voor deze opdracht veel (zelf-)vertrouwen nodig? Kun je ook wel eens té veel zelfvertrouwen hebben? Soms denken mensen: och, twee pilsjes per dag kunnen geen kwaad, als ik wil laat ik ze staan. Of: och, dat ene sigaretje... Wat vind je daarvan? Hoe kun je ervoor zorgen dat je niet overmoedig bent? (bv.: jezelf goed laten informeren; je keek toch ook eerst of iedereen klaarstond vóór je je liet vallen?) 

De Duizendjarige Eik
Vond je de vraag van de boomgeest lastig? Denk je wel eens na over zulke dingen? Praat je er wel eens met iemand over? Hoe is dat dan?
Verdieping voor 11+: Het is belangrijk om jezelf goed te kennen, en te leren om over gevoelens te praten. Mensen die hun gevoelens 'opvreten' voelen zich vaker ongelukkig en ongelukkige mensen raken vaker verslaafd. Heb jij wel eens rondgelopen met een rotgevoel zonder dat je daar met iemand over praatte? Hoe was dat? En heb je het ook wel eens anders aangepakt: juist wél gepraat? Wat voelde je toen?

De hut van Venijn
Hoe komt het dat in een spiegel tekenen zo lastig is, denk je?
Verdieping voor 11+: 'In de spiegel kijken' is een uitdrukking voor: eerlijk zijn tegenover jezelf. Vind je dat weleens lastig? Wat is daarbij bijvoorbeeld moeilijk? Als je eerlijk kunt zijn tegenover jezelf, maak je vaak betere keuzes. Voor verslaafde mensen is het heel moeilijk om eerlijk te zijn tegenover zichzelf en tegenover anderen. Ze schamen zich voor hun verslaving en verzinnen allerlei smoesjes. Kun je bedenken wat de gevolgen van die oneerlijkheid zijn?   

Jozejas in de bibliotheek
Als je een probleem hebt, kun je hulp zoeken. Maar hoe moet je dat doen? Bedenk voorbeelden met elkaar.
Verdieping voor 11+: Mensen raken vaak verslaafd omdat ze problemen hebben waarvoor ze geen hulp (durven) vragen. Ze schamen zich bijvoorbeeld, of ze denken dat ze het zelf wel kunnen oplossen. Ze beginnen te drinken of drugs te gebruiken om hun probleem niet meer te hoeven voelen. Daarom is het belangrijk om op tijd hulp te vragen als je een probleem hebt. Waar kun je met welke problemen terecht? 

Het gevecht om de kroon
Hoeveel zwaardstukken had je? Heb je gewonnen of verloren? Zou het met meer zwaardstukken gemakkelijker of moeilijker zijn geweest om te winnen?
Verdieping voor 11+: Als de koning een sterk zwaard had, maakte hij de meeste kans om het te winnen van Venijn. Met een spiegelkaart kreeg hij bovendien een tweede kans. Het betekent dat je de meeste kans hebt om niet verslaafd te raken (of van een verslaving af te komen) als je goed 'gewapend' bent en eerlijk in de spiegel kijkt... Kun je, nu je het Meestergifspel gespeeld hebt, vertellen hoe je je het beste kunt wapenen tegen verslaving?