De structuur van Het Meestergif

De structuur van Het Meestergif

Het boek Het Meestergif valt in drie delen uiteen:

Deel 1: De bende van Belial
De horde spinnen valt onder leiding van Belial het land Tamarinde binnen. Koning Reinout wordt in het nauw gedreven en stuurt zijn ridders op pad om een oplossing voor het probleem te zoeken. Alle ridders stranden. Eén van hen ontmoet de begoochelaar Venijn, die op reis gaat naar de koning. Hij beweert de koning te kunnen helpen, maar neemt op geniepige wijze, met behulp van zijn Meesterelixer, de macht over.

Deel 2: De Nevelburcht
De zoon van koning Reinout, Lucian, ontdekt dat de vreemde wetten die worden uitgevaardigd níet van zijn vader afkomstig zijn, zoals iedereen denkt... Venijn blijkt op de troon te zitten, met de kroon van de koning op zijn hoofd! Waar is de koning zelf? Lucian gaat op zoek en belandt op zijn tocht in de Nevelburcht. De lezer maakt kennis met twee verschillende manieren van helpen: burchtvrouwe Lilitoe neemt het op zich om Venijn te verslaan en neemt de regie volledig in handen. Maar of haar methoden zoveel effect hebben... Haar tweelingzus Lilibet daarentegen ontdekt waar koning Reinout is en vertelt Lucian dat maar één iemand op de hele wereld Venijn kan verslaan: de koning zelf! Ze raadt Lucian aan de Spiegel van Klip en Klaar te gaan halen.

Deel 3: De Spiegel van Klip en Klaar
Als koning Reinout in de Spiegel van Klip en Klaar kijkt, ziet hij wat de gevolgen zijn van zijn afwezigheid. Ook doorziet hij eindelijk Venijn. Woedend stuift hij naar het kasteel en verslaat de begoochelaar met veel moeite. Daarna moeten de spinnen nog worden verjaagd... dat lukt met behulp van de teruggekeerde ridders.
Wat moet er ten slotte met Venijn gebeuren? Koning Reinout neemt de magiër zijn tovermantel af en ontdekt dat de reusachtige krachten van de mantel tot zijn beschikking komen.