De sleutel

De sleutel die de dubbele bodem ontsluit...

Soms is het erg wennen om beeldentaal te 'lezen'. Een sleutel maakt het eenvoudiger om toegang tot de beelden te krijgen 
Maar pas op! Probeer niet om alles met je verstand uit te pluizen. Kijk vooral wat het verhaal oproept in je gevoel als je eenmaal een stukje op weg bent gezet. Op die manier ga je steeds nieuwe vergezichten zien in en om het land Tamarinde.

Koning Reinout en zijn ridders
Koning Reinout staat voor ieder van ons, ons diepste innerlijk, onze kern. Hij heeft zes ridders: vier dappere en twee laffe. Ach ja, we hebben allemaal onze goede en slechte eigenschappen. Rafaël is de ridder van de wilskracht. Ruigerik is de ridder van de daadkracht. Roderik is de ridder van het zelfvertrouwen. Roeland is de ridder van de moed.
Er komen grote problemen in het land van koning Reinout: de inval van de monsterspinnen! Een verslaving begint meestal met problemen waar je eigenlijk geen raad op weet. Je gaat natuurlijk proberen ze op te lossen. Je stuurt je ridders erop af! Maar als het hen niet lukt… Zo blijven in het verhaal alleen de huilerige ridders Had-ik-maar en Zou-ik-maar over. Hun namen zeggen genoeg!

De geniepige begoochelaar
Dan komt Venijn op het pad van koning Reinout. Venijn, de begoochelaar, verleidt je om te drinken van het Meesterelixer en neemt de macht van je over… Wie je éigenlijk bent, verdwijnt dan: in slaap gesust, bedwelmd in een tent, ver weg. Maar niemand heeft het in de gaten. Vaak ziet iemand die verslaafd is er heel gewoon uit. Alleen zijn de beslissingen die hij neemt, de dingen die hij doet, zijn steeds vreemder. De mensen in Tamarinde denken allemaal dat degene die regeert de koning zelf is. Ze hebben niet in de gaten dat Venijn regeert. Natuurlijk worden op deze manier je problemen niet opgelost, integendeel: ze worden alleen maar erger! Venijn houdt bovendien de hulp van buitenaf (de drie dieren Ruwert, Tamara en Gileam) tegen.

Zoektocht naar de koning
Op een dag komt Lucian erachter dat de gekroonde man op de troon zijn vader niet is. Dan is de grote vraag: waar is zijn vader wél? Lucian gaat hem zoeken, maar Venijn heeft koning Reinout stevig in zijn macht en zorgt ervoor dat niemand hem bereiken kan.
Op zijn frustrerende dwaaltocht door een uitgestrekt woud belandt Lucian in de Nevelburcht. Daar ontmoet hij kasteelvrouwe Lilitoe die hem haar hulp aanbiedt. Haar goedbedoelde pogingen lopen op niets uit. Wie naar haar manier van helpen kijkt, snapt wel waarom. Vertonen wij niet allemaal af en toe Lilitoe-gedrag? Ik herinner me nog dat ik de flesjes bier opzocht in huis en ze leeg liet lopen omdat ik wilde dat mijn vader zou stoppen met drinken.
Lilibet pakt het anders aan: zij raadt Lucian aan de Spiegel van Klip en Klaar voor zijn vader te halen. In de omgang met iemand die verslaafd is, kun je jezelf steeds afvragen: reageer ik nu als Lilitoe of als Lilibet?   

De Spiegel van Klip en Klaar
Een blik in de Spiegel van Klip en Klaar is voor de koning onthullend en onthutsend. Geconfronteerd met de consequenties van zijn gedrag, besluit hij te proberen het roer weer in handen te nemen. Hij wint het van Venijn, maar dan wacht hem nog de strijd met de spinnen: wie van zijn verslaving af is, is daarmee nog niet van zijn problemen verlost...